Reittikuvaus - Jukolan Jurnuutus - Iltalenkkiversio

Keskustelua maastopyöräreiteistä Suomessa ja muualla. Avoin kaikille.
Post Reply
User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3426
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Reittikuvaus - Jukolan Jurnuutus - Iltalenkkiversio

Post by Portti »

Reitin lähtöpaikka:

Hollolan Kirkkotien varrelta, 1,4 km Soramäentien ja Kirkkotien risteyksestä eli Kirkkotien alusta, n. 300 m ennen Rouvintien risteystä. Hälvälän asuinalue jää Kirkkotien varteen, minkä jälkeen pyörätiellä tulee jonkinmoinen ylämäki. Tämän ylämäen jälkeisen alamäen alla ihan tien vieressä on punainen lato. Tämän ladon takakulman kohdalta tien toiselta puolelta lähtee polku maastoon. Siinä on tämän reitin alkukohta.

Reitin päättymispaikka:

Sama kuin lähtöpaikka.

Reitin pituus:

12,6 km

Arvioitu ajoaika:

1:30 – 2:00 h (nopea kuski ajaa alle tämänkin)

Reitin vaikeusaste:

Reitti on paikoittain teknisesti haastava. Lisäksi korkeuseroja on välillä melko paljon kun mennään osittain suppia ylös-alas. Teknisesti haastavimmat paikat ovat pääosin ylämäkipätkiä, joissa vauhdit ovat alhaisia. Reitin lopussa on pari kilometriä puolittaista siirtymää, muuten siirtymät ovat hyvin vähäisiä. Poluista osa on hitaita työpätkiä, joissa keskivauhdit jäävät alhaisiksi, välillä on kuitenkin vauhdikkaampaa kangasmaastoakin. Korkeuseroista ja työpätkien suuresta määrästä johtuen reitti on fyysisesti raskas suhteessa reitin pituuteen.

Yhteenveto reitistä:

Reitti kulkee Hollolassa Hälvälä-Kukonkoivu-alueella hyödyntäen osittain kesällä 2018 alueella järjestetyn Jukolan/Venlojen viestin synnyttämiä uusia polkuja. Reittiin kuuluu myös vanhoja reittejä hyödyntäen tehtävä Ketarlammin kierto. Tämä reitti on pituudeltaan esim. iltalenkiksi soveltuva, samalla alueella kulkevan selvästi pidemmän reitin kuvaus löytyy täältä.

Reitti lähtee Kirkkotieltä metsän siimekseen. Rouvintien ylityksen jälkeen ajellaan hetki leveää helppoa uraa kunnes käännytään oikealle nopealla kangaspolkuosuudelle. Tämä osuus on tuttua alkupätkää vanhasta Ketarlammin Kierto -reitistä. Tältä nopealta U:n muotoiselta reitiltä kurvataan myöhemmin oikealle suunnistajien polulle, joka johtaa kohti Ketarlammin kaakkoispuolella olevaa entistä neljän polun risteystä, joka onkin nyt viiden polun risteys. Tämä suunnistajien polku on osittain ahdasta, hidasta polkua, osittain hieman vauhdikkaampaakin. Korkeuseroja ei ole paljon.

Viiden polun risteyksen nurkilta lähdetään ketunlenkille toiselle suunnistajien polulle. Hyvin ajettavaa, hieman korkeuseroja, mukavaa polkua. Tämä ketunlenkki käy etelässä ja palaa takaisin viiden polun risteykseen.

Sitten lähdetään kiertämään Ketarlammia länsipuolelta perinteistä reittiä pitkin. Tällä välillä on tiedossa hyvin teknistä, kivikkoista polkua ja raskasta nousuakin. Tämä palkitsee kuitenkin hienolla kapealla Ketarlammin yläpuolella kulkevalla harjupolulla.

Ketarlammin pohjoispuolella ajetaan ensin rannan läheistä polkua kohti itää, sitten noustaan ylöspäin ja lähdetään kohti pohjoista kauemmas lammista. Pohjoiseen päin mentäessä tiedossa enimmäkseen työpolkua, mutta ajettavaa sellaista. Kun on menty tarpeeksi pohjoiseen, niin tullaan lähelle pientä hakkuuaukeasuppaa. Ennen aukean reunaa lähdetään vasemmalle vanhalle, vähän käytetylle uralle, joka johtaa kohti Kiikunlähdettä laskevaa hiekkatietä.

Kiikunlähteen tielle asti ei kuitenkaan mennä vaan käännytään uudelle suunnistajien polulle vasemmalle kohti etelää. Tämä polku on aluksi selkeää harjupolkua, mutta muuttuu välillä epämääräisemmäksi. Tässä kannattaa olla tarkkana, että löytää oikean polkuvaihtoehdon. Epämääräisemmän osuuden jälkeen polku taas selkeytyy ja vauhtia alkaa tulla lisää.

Vanhan metsätien ylityksen jälkeen vauhti vaan kasvaa, nyt on nopeaa kangaspolkua tarjolla. Kun tullaan toiselle vanhalle metsätielle, niin lähdetään vasemmalle itään kohti Ketarlammin viereisen suon yläkulmaa. Täältä sitten hankala kivikkonousu Ketarlammin pohjoispuolen perinteisille poluille. Siellä tarjolla lisää hienoa harjupolkua.

Kun Ketarlammit on kierretty saavutaan isomman lammen itäpuolella hiekkatielle, jota lähdetään kohti itää ylämäkeen. Vielä yksi lyhyt välipolku ja sitten pitkähkö puolittain siirtymäpolku kohti Rouvintien ylitystä ja Kirkkotietä. Se oli siinä.
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3426
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Re: Reittikuvaus - Jukolan Jurnuutus - Iltalenkkiversio

Post by Portti »

Reittikartta maastokarttapohjalla. (Ei näytä toimivan jos klikkaa tuota linkkiä, sen sijaan toimii jos kopioi linkin osoitteen selaimen osoiteriville.)

GPS-käppyrä Polar Flow-palvelussa (exporttaaminen vaatinee Polar Flow-tunnukset):
https://flow.polar.com/training/analysis/2675376150#
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3426
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Re: Reittikuvaus - Jukolan Jurnuutus - Iltalenkkiversio

Post by Portti »

Tarkempi reittikuvaus:

Kirkkotie – Kukonkangas -välin kangaspolut (2,5 km)

Kirkkotien varrelta, punaisen ladon takakulman kohdilta ylitetään autotie ja mennään ojan yli lähtevälle polulle metsään kohti oikeaa. Polku ylittää parin sadan metrin jälkeen hiekkatien (Rouvintie). Rouvintien ylityksen jälkeen ajellaan muutama sata metriä pitkin leveää vanhaa metsätietä kunnes oikealle lähtee selkeä leveä tuplaura. Kurvataan sinne.

Jatketaan tätä polkua ensimmäiseen T-risteykseen asti, josta käännytään vasempaan. Polku on koko ajan nopeaa kangaspolkua ilman merkittäviä korkeuseroja. Hieman myöhemmin vastassa on jyrkkä Y-risteys, josta mennään oikeaan. Tätä polkua jatketaan kunnes edessä näkyy hiekkatie, ei mennä kuitenkaan ihan sinne saakka vaan käännytään vasempaan menevälle polulle. Tämä menee hetken aikaa hiekkatien suuntaisesti ja kurvaa sitten hiljalleen vasemmalle poispäin tieltä. Tässä risteilee hieman muitakin polkuja, mutta jatka tätä pääpolkua eteenpäin.

Tämän jälkeen vauhdikas kangaspolku jatkuu ja yhdessä kohtaa alamäkinyppylässä kurvataan vasemmalle. Välilä ylitetään sama metsätie, josta lähdettiin kangaspolulle. Metsätien ylityksen jälkeen jatketaan kangaspolulla ensin hakkuaukean reunaa ja sitten hieman umpinaisempaa pätkää, jossa alkaa tulla vastaan pientä mäennyppylää. Suunnistajien polkuja risteilee useassa kohtaa pääpolun yli. Yhdelle näistä käännytään oikealle. Oikean risteyksen tunnistaa siitä, että polku lähtee pienen nyppylän päältä ison kuusen kohdalta. Tässä kohtaa vasemmalta ei tule polkua. Polun alku pitäisi olla merkitty.

Mikäli pöllähdät alamäen jälkeiselle polun kanssa risteävälle leveälle uralle, niin olet mennyt hieman liian pitkälle.

Tässä kohtaa matkaa on takana 2,5 km.

Suunnistajien polku 1 – Viiden polun risteykseen (0,8 km)

Nopeammalta kangaspolulta kun käännytään suunnistajien polulle, niin alkuun polku on hieman ahdas ja hidas ajettava, mutta täysin ajettava kyllä. Polun alkuosalla suunta on suurin piirtein luoteeseen. Kun vastaan tulee kaksi isoa kivilohkaretta, niin on aika harkita suunnan muutosta. Nämä kivilohkareet ovat hieman aukeammalla kohdalla, jossa risteilee paljon suunnistajien polkuja, rasti on ollut ihan vieressä.
Kivilohkareiden jälkeen tulisi kääntyä n. 90 astetta vasemmalle, itse asiassa polku kaartuu hiljalleen vielä jyrkemminkin vasuriin. Älä siis mene kivilohkareiden kohdalla suoraan äläkä myöskään lohkareiden takana ensimmäisen vasemman kaarroksen jälkeisestä Y-risteyksestä oikealla vaan kurvaa vasemmanpuoleista polkua eteenpäin.

Kivilohkareiden jälkeen polku on hieman avarampaa kuin alussa, mutta ei varsinaisesti nopeaa polkua kun teknisyyttä on jonkin verran. Ensin mennään hieman ympäröivää maastoa alemmassa kohdassa, sitten noustaan loivasti ylös ja kaarretaan eteen tulevassa risteyksessä etuvasemmalle. Tästä lasketaan taas loivasti alaspäin hieman suurempaa polkua kuin aiemmin. Kohta tullaankin entiseen neljän polun risteykseen Ketarlammien etelä/kaakkoispuolella. Nyt risteys on viiden polun risteys kun tämä uusi suunnistajien polku tulee risteykseen koillisesta. Tämän suunnistajien polun pituus on n. 0,8 km eli matkaa takana n. 3,3 km.

Suunnistajien polku 2 – Kukonkankaan ketunlenkki (1,6 km)

Viiden polun risteyksestä lähdetään tulosuunnasta katsottuna etuoikealle menevälle polulle, jota ajetaan parikymmentä metriä kunnes vasemmalle lähtee taas uusi suunnistajien polku. Tämä nousee ensin pienen kivikkonyppylän ylös.

Sitten vuorossa puolinopeaa kangaspolkua. Hieman tässä on kuitenkin teknisyyttä, joten vauhti ei välttämättä hirveästi pääse nousemaan. Välillä on pientä nyppylääkin, mutta ei isoja mäkiä. Ensin ajetaan pienen rinteen alareunalla, rinteen harjan jäädessä oikealle puolelle. Jossain vaiheessa oikealle jää puolestaan alaspäin viettävä rinne.

Koko ajan seurataan vahvinta pääpolkua. Välillä reitin ylittää pienempiä suunnistajien polkuja, ei mennä millekään niistä. Myös risteyksiä on välillä polulla, näissä pitäisi aina osata valita levein ura.

Jossain vaiheessa tullaan vanhan, hyvin leveän tuplauran kulmalle. Vanha ura tekee tässä kohtaa n. 90 asteen mutkaan. Ei lähdetä tälle vanhalle polulle vaan käännytään reilut 90 astetta vasempaan, jonne lähtee selkeä, mutta kapeampi reitti. Tätä ajellaan melko viivasuoraan kunnes jossain vaiheessa kohdataan pienen rinteen alapuolinen polku, jota ajettiin aiemmin toiseen suuntaan.

Käännytään tälle tutulle polulle oikealle. Tätä reittiä ajetaan ehkä parisataa metriä kunnes vastaan tulee melko selkeä neljän polun risteys. Käännytään tästä oikealle, noustaan pieni rinne ylös, lasketaan se etuvasemmalle alas ja lähdetään pohjalla etuvasemmalle. Tästä leveintä uraa eteenpäin kunnes hetken kuluttua saavutaan leveämmälle kivikkouralle, jota jatketaan muutama kymmenen metriä kunnes tullaan taas tuttuun viiden polun risteykseen. Tällä kertaa etelästä päin.

Tämän ketunlenkin pituus on 1,6 km ja kokonaismatka tässä vaiheessa 4,9 km.

Ketarlammin kierto – Länsipuolen osuus (0,9 km)

Viiden polun risteyksestä jatketaan suoraan yli kohti pohjoista. Tämä osuus on hyvin teknistä ja nyt alkaa löytymään myös korkeuseroja kunnolla. Polut ovat välillä niin kivikkoisia, että silloin tällöin joutuu myös taluttelemaan. Korkeuserojen ja teknisen haastavuuden ansiosta tämä on varsinaista työpätkää. Maisemat ovat välillä aika hienoja.

Ensin ajetaan parisen sataa metriä pitkin leveää, maakiviä täynnä olevaa uraa, joka hieman kumpuilee. Yhden kumpareen pohjalta lähtee vasemmalle vanha polku, sinne suunnataan. Tähän risteykseen on ilmestynyt myös oikealta lähestyvä suunnistajien polku.

Risteyksen jälkeen on alkuun tiedossa puoliteknistä kivikkoa, mutta kuitenkin ajettavaa. Kumpuilevaakin on. Sitten noustaan taas ylös ja vastassa on ihan kokotekninen kivikko, jossa hieman taitavampikin kuski joutuu talutushommiin. Teknisemmän kivikon jälkeen polku ensin tasaantuu ja lähtee sitten laskemaan alaspäin. Teknisyysaste kohtuullinen, täysin ajettavaa polkua. Kannattaa katsella maisemiakin vaikka alaspäin ajettava polkua onkin aika makeaa pudotella. Ollaan nimittäin kapean, korkean harjun päällä. Oikealla Ketarlammit ja vasemmalla suoläntti.

Harjupolku tasaantuu välillä kunnes harju alkaa loppua, jolloin käännytään oikealle alas kohti Ketarlammin rantaa. Alempana on taas hankala kivikko, kannattanee jalkautua. Alhaalla leveää uraa ihan pikkuisen matkaa oikealle ja suon reunalle vasemmalle kapealle polulle.

Tässä vaiheessa on tultu viiden polun risteyksestä 0,9 km (kokonaismatka 5,8 km).

Ketarlammin rannasta ylös pohjoiseen (0,6 km)

Tällä lyhyellä rantapolullakin on mukavasti haastetta, kivikkoa nimittäin. Polku nousee Ketarlampien välissä ylöspäin, jolle polulle käännytään vasemmalle ylöspäin hieman ison puun ylityksen jälkeen. Hieman ylempänä tullaan ensin aavistuksen leveämmälle uralle. Tätä parikymmentä metriä ja sitten etuvasemmalle lähtevälle kapealle polulle. Eli ei jatketa pitkään tätä leveämpää polkua tässä vaiheessa. Tälle polulle palataan vielä myöhemmin.

Kapea, lähes huomaamaton polku kiipeää hiljalleen ylöspäin. Jossain vaiheessa huomaatkin, että vasemmalle jää syvä suppa. Oho, jännä paikka. Tämä on mielenkiintoinen, haastava pätkä, jossa välillä mm. jännää sammaleen peittämää kivikkoa. Aiemmin tällä pätkällä oli muutama puun ylitys, mutta nyt niistä ei ole enää tietoakaan, ajettavaa pätkää siis.

Kun on ajettu Ketarlammin rantapolun alusta 0,6 km, niin vasemmalle kurvaa polku, mutta jatketaan tästä eteenpäin kohti pohjoista.
Ketarlammin pohjoispuolelta Kiikunlähteen tielle johtavalle polulle (1,0 km)

Nyt ollaan vanhalla, mutta vähän käytetyllä polulla kohti pohjoista. Taitaa olla kuitenkin jonkin verran suunnistajien jälkiä täälläkin. Tällä osuudella ei alkuun ole juurikaan risteyksiä eli eksymisen vaaraa ei hirveästi ole. Seuraa vaan vahvinta polkua kunnes n. 0,4 km tämän osuuden alun jälkeen vastaan tulee hento Y-risteys. Ota tästäkin vahvempi vasen haara. Hetken kuluttua vastaan tulee risteävä hieman vahvempi polku. Lähdetään tästä vasemmalle.

Nyt edessä on jännä hakkuuaukeasuppa, mutta ihan sen reunalle ei mennä. Tämä vasemmalle lähtenyt polku on joku vanha, mutta vähän käytetty ura, joka muuttuu avosupan jälkeen tuplauraksi. Ihan kivaa kumpuilevaa settiä.

Tämä ura johtaisi hiekkatielle, josta pääsisi Kiikunlähteelle, mutta tielle asti ei ole tarkoitus mennä. Kun tätä vanhaa uraa on ajettu 0,5 km, niin pitäisi osata kääntyä vasemmalle uudelle suunnistajien polulle. Jo aiemminkin ajettavan uran yli on mennyt joitain hennompia suunnistajien polkuja, mutta se, jonne käännytään on suhteellisen selkeä ja myös merkitty maastoon.

Tämä osuus Ketarlammin pohjoispuolen risteyksestä suunnistajien polun alkuun on pituudeltaan 1,0 km (kokonaismatka 7,3 km)

Suunnistajien polku 3 – Ketarlammin takamaastojen vauhtipolut (1,3 km)

Tämä suunnistajien polku alkaa selkeänä matalan harjun päällä menevänä polkuna. Pientä nyppylääkin tulee vastaan. Muutaman sadan metrin jälkeen ura heikkenee ja kohta vasemmalla supan pohjalla on rastin paikka. Tämän supan takana on selvästi korkeampi harju. Ei kannata kuitenkaan laskeutua rastimonttuun vaan jatketaan matalammalla harjulla.

Täällä on harhautumisen mahdollisuus olemassa ja hentoja suunnistajien uria menee välillä ristiin rastiin. Perussääntönä tällä pätkällä se, että korkein harju jää koko ajan jonkin verran vasemmalle puolelle eikä myöskään sen viereiseen syvimpään monttuun kannata mennä. Matalampaa harjua seurataan, välillä lasketaan etuoikealle alas ja sitten taas etuvasemmalle ylös. Kohta etuvasemmalle alas, jossa kohdataan leveämpi ura, jota lähdetään etuoikealle. Jos tähän asti selviää, niin alkaa taas selkeämmät sävelet.

Tämä leveä ura nimittäin on varsin selkeä pääura ja vauhtikin alkaa kasvaa kangasmaaston teknisesti helpohkolla polulla.
Jossain vaiheessa ylitetään leveämpi metsätie, jonka toisella puolella polku jatkuu entistä nopeampana. Tässäkin painellaan pääuraa vauhdilla eteenpäin kunnes saavutaan toiselle metsätielle.

Tämän osuuden pituus 1,3 km eli metsätielle saavuttaessa matkaa pitäisi olla tehtynä yhteensä 8,6 km.

Metsätietä suon kulmaan ja Ketarlammin pohjoisreunan polut (1,3 km)

Suunnistajien polulta käännytään metsätielle vasemmalle, tie lähtee laskemaan kohti Ketarlammin viereisen suon pohjoiskulmaa. Tämä lasku on mukavan vauhdikas. Ennen suon kulmaa vielä pieni nousu, jonka jälkeen käännytään ylös vasemmalle.

Tämä nousu on hyvin tekninen, kivikkoinen nousu. Kivien määrä lisääntyy ylöspäin mentäessä. Lopulta tullaan ison puun ylitykseen, jonka jälkeen edessä on helpompi polku, jota lähdetään oikealle.

Tämän polun alkupäässä hieno harjulasku kohti Ketarlammin yläkulmaa. Tässä kuitenkin pysytään koko ajan niin ylhäällä, että Ketarlammin rantaan asti ei laskeuduta missään vaiheessa. Polku menee ylös-alas, kiertää välillä kaatuneita puita ja kivikkoakin löytyy. Suurta eksymisen vaaraa ei ole. Tämä on hienoa settiä!

Jossain vaiheessa Ketarlammit jäävät hieman takaoikealle ja polun vasemmalla puolella on puinen tähystystorni. Kohta tämän jälkeen vastaan tulee hiekkatie, jonne päättyy tämä osuus. Tässä vaiheessa mittarissa on 9,9 km.

Ketarlammin itäpuolelta vauhdikkaasti Kirkkotielle (2,7 km)

Jos haluaa haasteita, niin voi lähteä hiekkatietä oikealle, jolloin vastassa on pitkä, jyrkkä ja kivinen ylämäki, joka johtaa aiemmin tutulle viiden polun risteykselle.

Lähdetään kuitenkin hiekkatietä vasemmalle. Tie lähtee nousuun ja nousun päällä hieman aukeammalla paikalla lähdetään oikealle vanhalle polulle, joka oikaisee reitin alussa ajetulle Rouvintieltä lähtevälle leveälle vanhalle metsätielle. Tätä tietä ajetaan melkein pari kilometriä. Polkua voisi tässä kohti luonnehtia puolisiirtymäksi. Vaikuttaa ensin helpolta siirtymältä, mutta maakiviä on jonkin verran, joten ihan leppoisaa lekottelua tälläkään ajaminen ei ole.

Hiekkapäällysteinen Rouvintie ylitetään ja ajetaan vielä sama lyhyt polunpätkä kuin koko reitin aluksi ja kurvataan takaisin Kirkkotien varteen. Nyt ajettuna pitäisi olla 12,6 km ja reitti päättyy tähän.
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3426
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Re: Reittikuvaus - Jukolan Jurnuutus - Iltalenkkiversio

Post by Portti »

Kävin muutaman viikon tauon jälkeen ajamassa tätä Jukolan Jurnuutuksen iltalenkkiversiota ja valitettavasti yhdellä polunpätkällä on käynnissä taas uudet hakkuut. Kyseessä on reittikuvauksen "Suunnistajien polku 2 - Kukonkankaan ketunlenkki" -niminen osuus.

Hakkuut alkavat kun saavutaan entiseen neljän polun, nykyiseen viiden polun risteykseen. Kun pitäisi nousta suunnistajien polun alussa pieni kivikkonyppylä ylös, niin tämä nousu oli täysin hakkuujätteen peitossa ja polun lähdöstä ei ollut tietoakaan. Kun tiesi minne piti mennä ja talutteli hakkuujätteen seassa mäennyppylän ylös, niin polkukin löytyi. Alueella oli tehty laajemminkin harvennushakkuuta ja siellä missä hakkuita oli tehty, oli kaikki hakkuujätteet jätetty maahan ja polku oli näissä kohti hakkuujätteiden alla. Toistaiseksi vain pieni osa polusta oli hakkuiden alla ja pääosan pätkästä pystyi ajamaan, mutta näytti siltä, että hakkuut ovat vielä kesken eli lisätuhoa voi olla tiedossa.Täytyy tarkkailla tilannetta.

No, onpahan ensi kesäksikin tiedossa polunraivausta jos meinaa tuonkin pätkän pitää auki.
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

User avatar
Portti
Ylläpito
Posts: 3426
Joined: Mon Oct 10, 2005 18:55
Location: Hollola, Kuntakeskus
Contact:

Re: Reittikuvaus - Jukolan Jurnuutus - Iltalenkkiversio

Post by Portti »

Tänä kesänä tällä Hälvälän alueella on uusi hakkuutyömaa, joka vaikuttaa näihin Jukolan Jurnuutus-polkuihin. Hakkuut sijoittuvat heti reittien alkuosuuksille Kirkkotie-Kukonkangas -välin kangaspolkujen alkuun. Hakkuualueen pääsee kiertämään jättämällä väliin Rouvintien ylityksen jälkeen oikealle jäävät polkuosuudet. Kun sen sijaan jatkaa eteenpäin Rouvintien yli menevää vanhaa metsätietä, niin pääsee kiertämään hakkuut.

Kunhan hakkuut ovat ohi, niin täytyy selvittää, että onko alueen polut täysin tuhottu vai saako niitä esim. kohtuullisella hakkuujätteen raivaamisella taas auki.
Lähetetty minun Internetistä - Tällä Internet-vehkeellä
MC Kramppi
www.mckramppi.com

Post Reply